# The Great Lakes-Gulf Presbytery (RPCNA)

Proposed Agenda — Upd. 2/28/25

## **CLERK**

Adam Kuehner ak@southfield.city

## **ASST. CLERK**

Nathan Eshelman n.p.eshelman@gmail.com

# 2025 ANNUAL SPRING MEETING

<u>Time</u>: Thursday March 6 @ 2:00 p.m. to Saturday March 8 @ Noon <u>Place</u>: Bloomington Reformed Presbyterian Church <u>Address</u>: 302 E. First St. Bloomington, IN 47401

# DAILY SCHEDULE

#### **THURSDAY**

**Bus. Session** #1 (2:00 - 5:30p)

- *Mid-Session Break (4:15 4:30p)*
- Dinner Break (5:30 6:30p)

**Bus. Session #2** (6:45 - 9:00p)

#### **FRIDAY**

Bus. Session #3 (8:30a - 12:30p)

- Mid-Session Br. (10:15 10:30a)
- Lunch Break (12:30 1:30)

**Bus. Session #4** (1:45 - 5:30p)

- Mid-Session Break (3:45 4:00p)
- *Dinner Break (5:30 6:30p)*

**Bus. Session #5** (6:45 - 9:00p)

#### SATURDAY (If Necessary)

**Bus. Session** #**6** (8:30a - 12:00p)

- Mid-Session Br. (10:30 10:45a)
- Adjournment (Noon)<sup>1</sup>

# **BUSINESS SESSION #1**

Thu 2:00 p.m. - 5:30 p.m. (Break @ 3:45p)

- 1. CALL TO ORDER / MODERATOR'S ADDRESS / CONSTITUTION (Moderator) 30 mins [2:00—2:30]
- 2. ROLL CALL (Asst. Clerk) 5 mins [2:30–2:35]
- 3. FORMAL INTRODUCTIONS (First-Time Delegates, Fraternal Delegates, Special Guests) 5 mins [2:35–2:40]
- 4. MEMORIALS (in honor of deceased RE/TEs)<sup>2</sup> 10 mins [2:40–2:50]
- 5. **CLERK'S REPORT** (Kuehner) 10 mins [2:50–3:00]
- **6. OFFICER ELECTIONS** (Nominations from Floor) *Moderator, Clerk, Asst. Clerk*<sup>3</sup> 5 mins [3:00–3:05]
- 7. AD INTERIM COMMISSION REPORT + Minutes (Foltz) 20 mins [3:05–3:25]

<sup>&</sup>lt;sup>1</sup> Lunch is typically served following adjournment, with sack lunches available upon request. However, keep in mind that we have a fairly light agenda and could potentially adjourn by Friday night.

<sup>&</sup>lt;sup>2</sup> Dr. Dennis Prutow passed into glory on October 30, 2024.

<sup>&</sup>lt;sup>3</sup> Last spring, we approved the succession of Rev. Eshelman (clerk) and Rev. Hart (assistant clerk) to the clerks' table. The AIC later confirmed this action. My recommendation is that we simply elect them by common consent.

- 8. CANDIDATES AND CREDENTIALS COMMITTEE REPORT (Niess) 50 mins [3:25-4:15]
  - A. Intro/Recommendations (Niess) 5 mins [3:30]
  - B. English Bible Exam T. J. Pattillo (VV) ———
  - C. Ch. History Paper: T. J. Pattillo (VV) 5 mins [3:35]
  - **D.** Systematics T. J. Pattillo (20/10/5 + RCV) 40 mins [4:15]
- 9. MID-SESSION BREAK (15 mins) Order of the Day @ 4:15p [4:15-4:30]
- 10. MEMBERSHIP COMTE REPORT (McCollum) 5 mins [4:30–4:35]
- 11. HMB REPRESENTATIVE REPORT (J. Smith) 15 mins [4:35–4:50]
  - **A. REPORT** (J. Smith) 10 mins [4:45]
  - **B. PRAYER** (Kim) 5 mins [4:50]
- 12. GENEVA COLLEGE BOARD OF CORPORATORS (Pockras) 15 mins [4:50—5:05]
  - **A. REPORT** 10 mins [5:00]
  - B. PRAYER FOR G.C. (Schaefer) 5 mins [5:05]
- **13. CHAPLAINCY REPORTS** 25 mins [5:05—5:30]
  - **A. FEARING** 10 mins [5:15]
  - **B. POCKRAS** 10 mins [5:25]
  - C. PRAYER (Bibby) 5 mins [5:30] RECESS THE COURT FOR DINNER.

## **BUSINESS SESSION #2**

Thu 6:45 p.m. - 9:00 p.m. (No Break)

- 14. CALL TO ORDER / PRAYER TO RECONVENE (Moderator) Appointments 5 mins [6:45–6:50]
- 15. VISUAL ATTENDANCE (Asst. Clerk)
- 16. CANDIDATES & CREDENTIALS COMTE REPORT Continued (Niess) 40 mins [6:50–7:30]
  - Expository Sermon I: TJ Pattillo (Comments + RCV) 40 mins [7:30]
- **17. SPARTA REPORTS** 45 mins [7:30–8:15]
  - A. VISITATION COMTE (Pockras) 15 mins [7:45]
  - B. SHEPHERDING COMTE (Anderson) 15 mins [8:00]
  - **C. SESSION** 10 mins [8:10]
  - D. PRAYER (Hoover) 5 mins [8:15]
- **18. TERRE HAUTE REPORTS** 40 mins [8:15—8:55]
  - A. SHEPHERDING COMTE (Foltz) 20 mins [8:35]
  - **B. SESSION** 15 mins [8:50]
  - **C. PRAYER** (Bowers) *5 mins* [8:55]
- 19. PRAYER TO RECESS FOR THE EVENING (Appointee) 5 mins [9:00]

### **BUSINESS SESSION #3**

Fri 8:30 - 12:30 p.m. (Break @ 10:35a)4

- **20. CALL TO ORDER** 40 mins [8:30–9:10]
  - **A.** Prayer to Reconvene + Appointments (Moderator) 5 mins [8:35]
  - B. Preaching of the Word (J. Punt) Expository 1 Exam (Psalm + Sermon) 30 mins [9:05]
- 21. VISUAL ATTENDANCE (Asst. Clerk)

<sup>&</sup>lt;sup>4</sup> The deadline for papers occurs immediately following the mid-morning break.

#### 22. READING OF PREVIOUS MINUTES (Clerk) 5 mins [9:05–9:10]

- 23. CANDIDATES & CREDENTIALS COMTE REPORT Continued (Niess) 35 mins [9:10–10:20]
  - A. Expository Sermon I: J. Punt (Comments + RCV) 10 mins [9:20]
  - **B.** Systematics I: J. Punt (20/10/5 + RCV) 35 mins [9:55]
  - C. <u>Licensure to Preach</u> (if applicable): J. Punt (RCV, Queries, Prayer of Licensure, Charge) 15 mins [10:10]
  - D. Report As a Whole (Niess) 5 mins [10:15]
- **24.** MID-SESSION BREAK (15 mins) Order of the Day @ 10:15a [10:15–10:30]
- **25. MARION REPORTS** *25 mins* [10:30—10:55]
  - A. VISITATION COMTE (Hanson) 10 mins [10:40]
  - B. SESSION REPORT 10 mins [10:50]
  - C. PRAYER (McCollum) 5 mins [10:55]
- 27. ENAS JUDICIAL CASE 95 mins [10:55—12:30]5
  - A. JUDICIAL COMTE (OTD) \*if appointed\* 30 mins [11:25]
  - **B. PETITION 25-1** \*if received\* 30 mins [11:55]6
  - C. PRESBYTERY JUDICIAL COMMISSION (McCollum) 30 mins [12:25]
  - D. PRAYER (Appointee) 5 mins [12:30] RECESS THE COURT FOR LUNCH.

# **BUSINESS SESSION #4**

Fri 1:45 - 5:30 p.m. (Break @ 3:15p)

- **26. CALL TO ORDER / PRAYER TO RECONVENE** (Moderator) 5 mins [1:45–1:50]
- **27. VISUAL ATTENDANCE** (Asst. Clerk)
- **28. ELKHART REPORTS** *25 mins* [1:50—2:15]
  - A. VISITATION COMTE 10 mins [2:00]
  - **B. SESSION** 10 mins [2:10]
  - **C. PRAYER** (Kim) 5 mins [2:15]
- 29. SYCAMORE SESSION REPORT 15 mins [2:15-2:30]
  - **A. REPORT** 10 mins [2:25]
  - B. PRAYER (Schisler/Murray) 5 mins [2:30]
- **30. SWORP SESSION REPORT** 15 mins [2:30—2:45]
  - **A. REPORT** *10 mins* [2:40]
  - **B. PRAYER** (Wise) 5 mins [2:45]
- **31. SOUTHSIDE SESSION REPORT** 15 mins [2:45–3:00]
  - **A. REPORT** 10 mins [2:55]
  - **B. PRAYER** (J. Sturm) *5 mins* [3:00]
- 32. SOUTHFIELD SESSION REPORT 15 mins [3:00—3:15]
  - **A. REPORT** *10 mins* [3:10]
  - **B. PRAYER** (D. Hanson) *5 mins* [3:15]

<sup>&</sup>lt;sup>5</sup> The specific items to be addressed during this time slot (and the order in which they are addressed) may vary greatly depending on what the court does with the various reports and communications in the clerk's report, and based upon the discretion of the moderator, in consultation with the clerks.

<sup>&</sup>lt;sup>6</sup> Mr. Shaw has requested thirty minutes to present the petitionary portion of 25-1, followed by thirty minutes for the PJC to respond, followed by ten minutes of rebuttal for the petitioner(s). Since this petition is not technically a judicial hearing, I have included opportunities for each entity to speak for thirty minutes, but not rebuttals.

- **33. SELMA SESSION REPORT** 15 mins [3:15–3:30]
  - **A. REPORT** 10 mins [3:25]
  - B. PRAYER (Pockras) 5 mins [3:30]
- **34. SECOND SESSION REPORT** 15 mins [3:30—3:45]
  - **A. REPORT** 10 mins [3:40]
  - **B. PRAYER** (Samul) *5 mins* [3:45]
- **35. MID-SESSION BREAK (15 mins)** *Order of the Day @ 3:45p* [3:45–4:00]
- **36. ORLANDO SESSION REPORT** 15 mins [4:00—4:15]
  - **A. REPORT** 10 mins [4:10]
  - **B. PRAYER** (Work) *5 mins* [4:15]
- 37. LAFAYETTE SESSION REPORT 15 mins [4:15—4:30]
  - **A. REPORT** 10 mins [4:25]
  - **B. PRAYER** (Decker) *5 mins* [4:30]
- **38. HETHERTON SESSION REPORT** *15 mins* [4:30—4:45]
  - **A. REPORT** 10 mins [4:40]
  - **B. PRAYER** (F. Smith) 5 mins [4:45]
- **39. PRESBYTERY YOUTH REPORTS** *25 mins* [4:45–5:10]
  - A. CYPU YLT REPORT 15 mins [5:00]
  - B. CYPU BOARD REPORT 5 mins [5:05]
  - C. PRAYER FOR CYPU (Nelson) 5 mins [5:10]
- **40. NOMINATING COMTE REPORT (Initial Draft)** 5 mins [5:10—5:15]
- 41. COLUMBUS SESSION REPORT 15 mins [5:15—5:30]
  - **A. REPORT** 10 mins [5:25]
  - B. PRAYER (J. Smith) 5 mins [5:30] RECESS THE COURT FOR DINNER.

# **BUSINESS SESSION #5**

Fri 6:45 - 9:00 p.m. (No Break)

- **42. CALL TO ORDER / PRAYER TO RECONVENE** (Moderator) 5 mins [6:45–6:50]
- **43. VISUAL ATTENDANCE** (Asst. Clerk)
- **44. ATLANTA TGB REPORT** 35 mins [6:50—7:25]<sup>7</sup>
  - **A. REPORT** 15 mins [7:05]
  - B. RECOMMENDATIONS 15 mins [7:20]
  - **C. PRAYER** (Cerbus) *5 mins* [7:25]
- 45. BELLE CENTER SESSION REPORT 15 mins [7:25—7:40]
  - **A. REPORT** 10 mins [7:35]
  - **B. PRAYER** (Whitla) *5 mins* [7:40]
- **46. FINANCE COMTE REPORT** (Hart) *15 mins* [7:40—7:55]
  - **A. REPORT** 10 mins [7:50]
  - **B.** PRAYER / THANKSGIVING (Fisher) 5 mins [7:55]

<sup>&</sup>lt;sup>7</sup> The Atlanta TGB has been given fifteen minutes to summarize its report and present its case for the subsequent items. The time slots for these subsequent items are designated for floor discussion and deliberation, not for additional presentations by the TGB. Members of the TGB will be limited to two speeches apiece during these deliberations.

- 47. WESTMINSTER SESSION REPORT 15 mins [7:55—8:10]8
  - A. REPORT (J. Smith) 10 mins [8:05]
  - B. PRAYER (Holdeman) 5 mins [8:10]
- **48. BLOOMINGTON SESSION REPORT** 15 mins [8:10—8:25]
  - **A. REPORT** 10 mins [8:20]
  - B. PRAYER (Fearing) 5 mins [8:25]
- **49. COVFAMIKOI REPORT** 10 mins [8:25—8:35]
  - **A. REPORT** 5 mins [8:30]
  - **B. PRAYER FOR 2025 CONF.** (Foltz) *5 mins* [8:35]
- **50. TIME & PLACE COMMITTEE REPORT** *5 mins* [8:35—8:40]
- **51. NOMINATING COMTE REPORT** Final Draft + Vote 5 mins [8:40—8:45]
- **52. RESOLUTION OF THANKS COMMITTEE** 5 mins [8:45—8:50]
- **53. READING OF PREVIOUS MINUTES** (Clerk) 5 mins [8:50—8:55]
- **54. PRAYER TO ADJOURN** (Moderator) 5 mins [8:55—9:00]

# **BUSINESS SESSION #7**

Sat 8:30 a.m. - 12:00 p.m. (Break @ 10:30a)

TBD

<sup>&</sup>lt;sup>8</sup> The Westminster Session Report was switched with the Elkhart Session Report to accommodate schedules.